Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı Kitabı Somata Sala

Fiyat: ₺45,00
₺45,00
“Söz söyleyen olgun er, sofra döşemiş adama benzer; 
sofrasında her çeşit aş bulunur.” Hz. Mevlâna 
Değişik zamanlarda farklı medeniyetlere beşiklik ve 
Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya; 
Çatalhöyük, Mevlevî ve Selçuklu gibi birbirinden değerli 
mutfak kültürlerinin ev sahipliğini de üstlenmiştir. 
Bu mutfaklarda sunulan yemeklerin en önemlileri; 
Çatalhöyük mutfağından yufka ve helva, Orta Asya 
mutfağından tutmaç ve zerde, Selçuklu mutfağından 
sirkencübin ve herise, Mevlevî mutfağından pekmezli 
yemekler ve bulgur aşı sayılabilir. Bu mutfakları 
kaynak olarak alan Konya mutfağı İstanbul’da dünyaca 
ünlenen Türk Mutfağının da ana kaynaklarından birini 
oluşturmaktadır.
Hz. Mevlâna’nın aşçıbaşısı olan Ateşbâz-ı Velî 
(ateşle oynayan) unvânı ile anılan Şemseddin 
Yusuf Konya’da Mevlevî Mutfağıyla birlikte Türk 
Mutfağında ilk sayılabilecek mutfakta ekipleşmeyi 
başlatmıştır. Dünyada, vefat ettiği zaman kendisine 
ateş renkli taşlarla türbe (anıt mezar) yaptırılan ilk 
aşçıbaşı olma özelliği de taşımaktadır. Bu husus, 
13. yüzyıl Konyasında, mutfağın ve aşçıbaşının 
manevî kıymetine ve fonksiyonuna verilen önemi 
belirtmektedir. 
Konya gibi büyük bir kültür merkezinde, Hz. 
Mevlâna’dan aldığımız ilhamla ‘’Sofra” ve ‘’Ne varsa 
İçindedir” anlamını taşıyan “Somatçı Fîh-i Mâ Fîh” adlı 
restaurantımızda Çatalhöyük, Orta Asya, Selçuklu, 
Mevlevî, Osmanlı ve Konya mutfağından tanıdığınız 
lezzetler bulabileceğiniz gibi; yıllardır kendi aşçılık 
eğitimimiz ve tecrübelerimizden oluşan yeni ve farklı 
tatlara da ulaşacaksınız. Geçmişten günümüze gelen 
yemekleri yeni yorumlarla sunarak gelecek nesillere 
de taşımak arzusundayız.
Bu çalışmada yer verilen, Hz. Mevlâna’nın mutfak 
kültürü ile ilgili sözlerinin bir kısmı, özellikle Konya, 
Selçuklu ve Mevlevî mutfağı üzerine yayınladığı 
eserlerle bu alanın büyük ve yol gösterici ustalarından 
olan Nevin Halıcı’nın “Mevlevî Mutfağı” kitabından 
alınmıştır. 
Kitabın hazırlanmasında araştırmaya teşvik eden 
Komutanım Tümgeneral Ateş Mehmet İrez’e, her 
zaman bana desteklerini esirgemeyen eşime, 
çocuklarıma ve aile fertlerime, işletmemizin açılması 
sonrasında desteğini esirgemeyen Nevin Halıcı, 
Esin Çelebi Bayru ve Mustafa Çıpan’a, iki yıl boyunca 
değerli bilgilerini benimle paylaşan ve kitabın 
editörlüğünü yapan Öğr. Gör. Mustafa Akturfan’a, 
kitabın basılmasında desteklerini esirgemeyen Ceylan 
Et Galerisinin sahibi Cemil Ceylan’a, Terapi Turun sahibi 
Seda Kuşvuran’a, Sigorta Center ve Nurgül Özbek’e, 
kitabın fotoğraf çekimlerini gerçekleştiren Rıfat 
Ergan’a ve Plato Yayıncılığa, bilgilerini bizimle paylaşan 
kaynak kişi ve kurumlara, değerli misafirlerimize, 
dostlarımıza ve mesaî arkadaşlarıma sonsuz 
teşekkürlerimi sunuyorum.
Uygulama bizden, takdir sizden, yardım ve bereket 
Yüce ALLAH’ tan.
Ulaş Tekerkaya 
Emîr-i Çâşnîgîr

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Gizlilik Politikası ve Çerez Uyarısı

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için Cookieler kullanılmaktadır. Cookie tercihlerinizi değiştirmek ve Cookieler hakkında detaylı bilgi almak için Gizlilik Politikası’nı inceleyebilirsiniz.

Tamam